Crea el teu compte
Accedeix
"Un poble deixa de ser analfabet quan aprèn a llegir i escriure ...la pròpia història"
Paulo Freire
NOTICIES » 06-05-2011
5794

[AVUI, EL PUNT] Colom, de sang reial

Un documental reivindica que el descobridor d’Amèrica era un noble barceloní i explora la seva relació amb la reialesa catalana

L'historiador Jordi Bilbeny en una imatge del documental
'Colom i la Casa Reial Catalana', estrenat ahir al cinema

Ja fa temps que l'historiador Jordi Bilbeny defensa que "Colom no és qui diuen els contes de fades o la història fonamentalista que hem estudiat". A través del documental L'apropiació del descobriment d'Amèrica (2003), defensava la tesi que enrealitat era un noble català, i que la seva veritable identitat ha estat amagada per la historiografia oficial espanyola. Un nou documental, Cristòfor Colom i la Casa Reial Catalana, aprofundeix ara en un aspecte molt relacionat amb aquelles tesis, segons Jordi Bilbeny: "Colom estava emparentat amb la casa reial catalana, com ho estaven tots els almiralls al segle XV. Amagar la veritable identitat de Colom és un historicidi, un assassinat amb conseqüències històriques greus".

La nova pel·lícula, que es va estrenar ahir als cinemes  Girona de Barcelona, ha estat produïda per Pilar Montoliu i per l'Institut Nova Història, al qual pertany Jordi Bilbeny. Dirigida pel jove cineasta Dani de la Orden, amb guió de David Grau, s'estructura en onze blocs, que van desgranant el tema des de diferents angles, a través d'entrevistes a una desena d'historiadors i experts.

Segons Jordi Bilbeny, "el nervi, el múscul vital d'aquest documental és explicar, amb raons i moltes dades, que Colom estava vinculat amb la Casa Reial catalana, i per això va crear una dinastia paral·lela a Amèrica". En aquest sentit, destaca que "s'ha qüestionat absolutament tot, de Colom, però el que no s'ha discutit maiés que va ser virrei al nou món i, si això era així, havia de pertànyer a una casa reial, no podia ser un plebeu genovès"."No s'ha discutit mai que Colom va ser virrei i, si era així, havia de pertànyer auna casa reial".

Miquel Comajuncosa, catedràtic de teoria econòmica d'ESADE, defensa la pel·lícula i les tesis de Jordi Bilbeny des de la seva disciplina: els símptomes evidents que Catalunya, a principi del segle XVI, vivia un bon moment econòmic es contradiuen amb la història oficial, que parla d'una Catalunya en decadència. En canvi, si Catalunya va participar activament en el descobriment i colonització d'Amèrica durant els primers anys,"les idees del Jordi Bilbeny ajuden a quadrar coses que no s'expliquen".

Bernat Salvà
Barcelona

  • Enllaç a notícia publicada al diari AVUI
  • Enllaç a notícia publicada al diari El Punt.




versió per imprimir

    Els comentaris per aquest article ja estan tancats.
      EDITORIAL
    L'Institut Nova Història torna a publicar un editorial d'En Jordi Bilbeny, que continua sent ben viu avui mateix. L'autor el dedica als calumniadors de ‘Sàpiens’.
    37824
    Llista de reproducció de tots els videus del 23è Simposi
    11a UNH - Presentació de la universitat
    SUBSCRIPCIÓ AL BUTLLETÍ
    Subscriviu-vos al nostre butlletí
    Al web de numericana podeu comprovar quin és l'escut d'armes de Leonardo da...[+]
    Un mapa interactiu permet descobrir els noms de carrers i places de la ciutat californiana, alguns dels quals...[+]
    En Joan Calsapeu ens ofereix una ressenya del llibre d'En Pep Mayolas, La princesa a l’exili. Felipa de Coïmbra...[+]
    Quin paper van tenir els Rovira a la Cúria Vaticana? Van ser aquests mateixos Rovira o de la Rovira anomenats...[+]
    En Henry Ettinghausen qüestiona la "decadència catalana" dels segles XVI i XVII, fa un repàs de la història de...[+]